Woede bij kinderen met autisme

Woede bij kinderen met autismeLaten we eerlijk zijn, ouder zijn is een zware klus. Het is nog moeilijker als je een kind hebt met speciale behoeften . Er zijn zoveel emoties die ermee gepaard gaan dat het heel moeilijk kan zijn om ze op te lossen.

Je vraagt ​​jezelf constant af, doe ik het goed? Zou iemand anders dit beter doen? Moet ik toegeven aan zijn eisen omdat ik me slecht voel als hij deze beperking heeft? Doe ik wel genoeg met mijn kind? Het kan heel moeilijk zijn om ooit het gevoel te krijgen dat je genoeg doet. Het is echter belangrijk om te onthouden om de dingen in perspectief te houden en onthoud dat u de autoriteit op uw kind bent.

Niemand kent uw kind beter dan u

Er zijn misschien mensen die meer over autisme weten, maar niemand kent uw kind zoals u. Niemand anders weet dat als je hem opraapt en hem kietelt terwijl je onzinnige woorden fluistert, je altijd kunt lachen; of dat zijn favoriete ontbijt een boterham met aardbeien is, en dat u kind een hekel heeft aan bosbessen; of dat hij op zijn zij slaapt met een half dozijn knuffeldieren en dat hij het nachtlampje met Winnie de Poeh erop moet hebben om te kunnen slapen.

Je kent alle details. Je moet gewoon jezelf vertrouwen om de juiste beslissingen te nemen. En zolang je kan kijken naar de behoefte van het kind en naar jezelf dan zit je toch op de juiste weg!

Woede bij kinderen met autisme te disciplineren

Een van de moeilijkste punten voor ouders is echter om autistische kinderen te disciplineren. Het kan soms zo uit de hand lopen dat je gewoon in de andere richting wilt rennen! Hun driftbuien kunnen luid, overweldigend en destructief zijn. Ze lijken niet te reageren op gezond verstand. Als je ze bijvoorbeeld aangeeft dat alles in orde is, huilen ze soms nog alleen maar harder.

Misschien was je eerste kind in staat om zichzelf op te pikken nadat hij zich had gekwetst en verder te gaan, en je verbaast je waarom je autistische kind niet hetzelfde kan doen. Misschien schreeuwt en schopt je kind naar je naar wat lijkt alsof er niets aan de hand is, en je bent ten einde raad in het uitzoeken hoe je de woede  kunt laten stoppen. Vanuit de ogen van het kind is er misschien niks aan de hand en vind het kind dit gedrag normaal. Als ouder zijnde is dit niet altijd even prettig. En om u kunt nu te straffen is ook niet de oplossing, het zou misschien beter zijn om het kind te laten nadenken over zijn gedrag en uit te leggen waarom het verkeerd is is of niet passend en proberen het kind te motiveren op andere gedachten. U kunt dan bijvoorbeeld denken om een rondje met de hond te gaan doen buiten, of even buiten met de hond te spelen. Uit onze ervaring is gebleken dat dit vaak heel veel positiviteit opwekt.

Woede bij kinderen met autisme hoe kan dit nu komen?

Voordat we het hebben over specifieke methoden van discipline, is het nodig om te praten over de rol die woede speelt in gedragsproblemen. Kinderen met autisme hebben vaak aanzienlijke problemen met emotionele regulatie . Als iets met hen gebeurt dat oneerlijk of verontrustend lijkt, is het ineens het enige waar ze aan kunnen denken, het enige waarvan ze weten dat het op dat moment waar is over hun wereld. Ze zullen waarschijnlijk boos worden en niet veel ervaring hebben met het begrijpen van hun boosheid of weten hoe ze die moeten beheersen.

Woede bij kinderen met autisme kunnen sterke emoties voelen en uiten

We beschouwen woede vaak als een slechte zaak. Velen van ons hebben geleerd geen emoties te tonen, met name woede. Ons werd geleerd de gevoelens erin te houden en ze nooit te laten zien. Maar het is belangrijk om van dat begrip af te komen. Dingen vasthouden helpt nooit. Gevoelens mogen  uitgedrukt worden. Kinderen voelen sterke emoties en uiten dit soms anders en het is de kracht om te kijken waar de woede vandaan komt. Wat is er gebeurd, welke situatie heeft zich net voorgedaan.

Woede bij kinderen met autisme en agressie is een groot verschil

Woede is een tijdelijk gevoel veroorzaakt door frustratie, terwijl agressie een handeling is die vaak bedoeld is om iemand pijn te doen of iets te vernietigen dat iemand bezit. Woede is oke, maar agressie is dat niet.

Het is belangrijk om het kind te laten zien dat u zijn of haar gevoelens accepteert en dat u hen respecteert. Nadat je dit hebt gedaan, kun je andere manieren voorstellen om de gevoelens te uiten. Je zou een kind bijvoorbeeld kunnen vertellen: “Dit is een manier om dit gevoel aan mij uit te drukken op een manier die veiliger en meer geschikt is,” en vertel hem hoe.

Woede bij kinderen met autisme en om te leren gaan met hun woede

Het is belangrijk om uw kind met autisme of het Asperger-syndroom te leren omgaan met woede … omdat iedereen weleens boos kan worden:

  • U kunt bijvoorbeeld een boksbal kopen en wanneer uw kind boos wordt, hem of haar te leren gebruiken.
  • Of misschien kan hij wat rondjes door de buurt rennen om zijn opgekropte energie en frustratie te overwinnen.
  • Of misschien heb je een dom nummer dat je hem kunt leren dat hij zichzelf kan leren zingen als hij zich gefrustreerd begint te voelen.

Als je hem of haar  aan het lachen krijgt, zal de frustratie vanzelf verdwijnen. Leer hem woorden te gebruiken om uit te drukken wat hem zo boos maakt in plaats van hem uit te halen naar wat beschikbaar is.

Hier zijn enkele specifieke tips om woede te beheersen bij een kind met autisme:

  1. Negeer slecht gedrag gericht op het krijgen van aandacht : veel kinderen met autisme leren vrij snel dat slecht gedrag uw aandacht trekt … en krijgt het snel. Probeer indien mogelijk slecht gedrag te negeren. Boos worden en je kind veel aandacht geven wanneer ze zich misdragen, kan dit gedrag versterken en een patroon creëren dat je niet wilt. Laat uw kind niet iets gevaarlijks doen, maar als zijn of haar gedrag gewoon vervelend is of als hij u tegenwerkt, probeer het dan te negeren. Geef uw kind met autisme niet de voldoening dat het in staat is om aan uw touwtrekken te trekken wanneer hij maar wil. Hoewel dit het slechte gedrag niet kan wegnemen, kan het reageren op negatief gedrag er zeker voor zorgen dat slecht gedrag toeneemt.
  2. Laat uw kind energie verbranden: kinderen (vooral kinderen met autisme) moeten rondrennen, spelen, energie verbranden. Ze brengen heel veel tijd door voor passieve activiteiten … tv, computers, kaartspellen. Autistische kinderen moeten rondrennen en spelen. Moedig dit aan.
  3. Anticipeer en voorkom probleemsituaties: probeer te anticiperen wanneer uw kind zou kunnen smelten. Zijn er situaties waardoor je kind boos wordt? Kunnen deze worden vermeden? Veel kinderen met autisme hebben het moeilijk om met hun leeftijdsgenoten te spelen in zeer competitieve spellen ze zijn vaak erg op hun zelf en in hun eigen wereld. Moedig een kind aan bijvoorbeeld even rondje met de hond te wandelen of even met een bal of speeltje te spelen met de hond
  4. Knuffel of zachtjes Uw kind aanraken – dit kan wonderen doen . Tegen de tijd dat een kind met autisme een uitbarsting heeft en boos wordt, kunnen woorden soms helemaal niet binnen komen. In plaats daarvan, als uw geliefde boos is, streelt u rustig op hun rug of wrijft u over hun schouders. Verplaats het kind naar een rustige omgeving … vooral een met een donkere kamer en weinig geluid. Onthoud dat vaak wanneer een kind met autisme boos is, het komt omdat ze overweldigd geraakt zijn en niet in staat zijn om hun emoties te verwerken of de situatie aan te pakken. Zacht lichamelijk contact en STIL kunnen wonderen verrichten om uw kind gecentreerd en kalm te krijgen. U kunt dit altijd in overweging nemen.