Autisme en huisdieren: meer bewijs van sociale voordelen

6.7kShares
 2.8k
 357
 257
 230
 137
Geen eenduidige oplossing: de onderzoeker benadrukt dat het nodig is rekening te houden met de gevoeligheden van het kind en de dynamiek van het gezin
15 april 2014

Beste vrienden Taz en Kyle

Een nieuwe studie ondersteunt het idee dat interactie met een huisdier veel kinderen met autisme ten goede komt. De auteur benadrukt echter de noodzaak om zowel de gevoeligheden van het kind als de dynamiek van het gezin in overweging te nemen bij het zorgvuldig overwegen van het bezit van huisdieren.

De studie , gepubliceerd in Journal of Paediatric Nursing , onderzocht ouders van kinderen met autisme over de interacties van kinderen met honden. Bijna twee derde van de gezinnen had een hond. Hiervan zei 94 procent dat hun kind sterk verbonden was met het huisdier. Zelfs in gezinnen zonder honden zeiden 7 op de 10 ouders dat hun kind graag met honden omging.

Uit eerder onderzoek onder kinderen met autisme bleek dat degenen die al op jonge leeftijd een gezinshond hadden, meer sociale vaardigheden hadden. Nog ander onderzoek heeft aangetoond hoe sociaal gedrag bij kinderen met autisme tijdelijk verbetert na zelfs een korte speelperiode met een levend dier zoals een cavia (versus een speeltje). En een aantal Autism Speaks Community Grants hebben succesvolle paardentherapieprogramma’s voor kinderen met autisme ondersteund.

“Kinderen met autisme kunnen vooral baat hebben bij de interactie met honden, wat onvoorwaardelijke, niet-oordelende liefde en gezelschap kan bieden”, zegt de auteur van de nieuwe studie, Gretchen Carlisle. Dr. Carlisle is een onderzoekscollega bij het Research Centre for Human-Animal Interaction aan het University of Missouri College of Veterinary Medicine.

De noodzaak van een zorgvuldige afweging
Ouders moeten de gevoeligheden van hun kinderen zorgvuldig in overweging nemen bij het kiezen van een huisdier om te zorgen voor een goede match, benadrukt Dr. Carlisle. “Een hond in een familie brengen is een grote stap, maar voor families van kinderen met autisme moet het nemen van een hond een beslissing zijn die heel serieus wordt genomen”, zegt ze.Bijvoorbeeld, een kind dat gemakkelijk geagiteerd is of overgevoeligheid voor geluid heeft, kan grote moeite hebben met een extreem actieve hond of iemand die de neiging heeft om te blaffen.

Hoewel haar studie zich bezighield met hondeneigendom, benadrukte dr. Carlisle dat andere huisdieren wellicht beter geschikt zijn voor bepaalde kinderen en gezinnen.

Klik hier voor meer informatie over programma’s waarmee hulphonden worden opgeleid om personen met autisme te helpen. Je kunt ook genieten van ” Onze speciale hond voor onze speciale jongen ” door Autism Spreekt staflid Michele Arbogast.